Huurovereenkomsten

Het maken van een huurovereenkomst is eigenlijk altijd maatwerk. Dit komt door de verschillende belangen van de huurder en de verhuurder en de wettelijke bescherming van beide partijen.

Het Burgerlijk Wetboek kent verschillende soorten huurovereenkomsten voor onroerende zaken. Daarbij zijn vaak veel regels voorgeschreven waar niet van afgeweken mag worden. Deze gelden vaak in het nadeel van de huurder. Afhankelijk van de soort zaak die verhuurd wordt, is de bescherming van de huurder beperkt tot zeer sterk.

Voor zogenaamde “artikel 7:230a BW bedrijfsruimte” (daarmee worden doorgaans kantoorruimtes, maar bijvoorbeeld ook een bioscoop, beautysalon, fabrieksruimte, sportschool en vele andere bedrijfsruimtes, bedoelt) is er weinig bescherming tegen beëindiging van de huurovereenkomst door de verhuurder. Wel geldt er een ontruimingsbescherming. Op het moment dat de verhuurder voor dergelijke overeenkomsten de huurovereenkomst opzegt en de ontruimingsdatum aanzegt, gaat een wettelijke termijn lopen waarbinnen niet ontruimd hoeft te worden. Binnen twee maanden moet de huurder dan een verzoek tot verlenging van de termijn waarbinnen de ontruiming plaats moet vinden indienen bij de kantonrechter.

Voor woonruimte en winkelruimte geldt wel een verregaande bescherming van de huurder, maar ook hierbij geldt dat er vele uitzonderingen zijn en veel afhankelijk is van de afspraken die gemaakt zijn, waaronder de duur van de overeenkomsten, de hoogte van de huur, de soort woonruimte enzovoort.

Wij bieden zelf geen modelovereenkomsten aan voor huren. Wel kunnen we uiteraard een huurovereenkomst voor je op maat maken. Dat kunnen we voor je doen binnen het TOPabonnement.

Indien je toch een standaard huurovereenkomst wenst, verwijzen wij je door naar de website van de ROZ. Deze heeft goede modelovereenkomsten en stelt deze gratis ter beschikking. Wij vinden het daarom niet gepast om deze tegen betaling aan te bieden.

Topcontracten

Klantervaringen

Heel blij met het huuropzegging document wat ik heb aangeschaft! Precies wat ik nodig had.

Met dank aan het Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd van TopContracten heb ik mijn zaken snel kunnen regelen. Top!