Iemand op staande voet ontslaan. Wanneer mag het & hoe kan je dit doen

donderdag 11 februari, 2021

Je hoopt er nooit mee te maken te krijgen: iemand op staande voet ontslaan. Dat geldt niet alleen voor werknemers, maar ook zeker voor werkgevers. Het kan niet alleen veel tijd in beslag nemen, ook is het ronduit jammer om een dienstverband op deze manier te moeten beëindigen. De juridische kant moet daarbij ook nog kloppen.

Wanneer mag ik iemand niet op staande voet ontslaan?

Niet voor elk vergrijp kun je iemand op staande voet ontslaan. Een keer te laat komen of ziekmelden zijn bijvoorbeeld geen goede redenen om iemand op staande voet ontslaan. Deze situaties zijn minder ernstig en maken dat een werknemer het ontslag zou kunnen aanvechten moet je hem toch op staande voet hebben ontslaan. Als er vaker kleine vergrijpen zijn, kan je wel een dossier opbouwen. Of misschien is ontslag met wederzijds goedvinden ook een optie.

Hoe moet ik iemand op staande voet ontslaan?

Om iemand op staande te kunnen ontslaan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen wil het rechtsgeldig zijn.

1. Een gegronde reden hebben

Om iemand op staande voet te kunnen ontslaan, moet je een grondige reden hebben. Bij een grondige reden kun je denken aan stelen en frauderen. Maar ook het weigeren van werk zonder een goede reden of het overtreden van een geheimhoudingsverklaring horen hierbij.

2. Snelle reactie op de situatie

Bij de tweede voorwaarde kijken we naar het daadwerkelijke moment dat je iemand vertelt dat hij op slaande voet ontslagen is. Als er een voorval is geweest waarbij je een grondige reden hebt om een werknemer te ontslaan, moet je als werkgever dit direct kenbaar maken. Je mag dus niet een aantal dagen wachten en erover nadenken. Wat wel mag is eerst (kort!) onderzoeken in hoeverre het incident kwalijk is en of je over wil gaan op ontslag op staande voet.

Een voorbeeld: aan de hand van camerabeelden komt een horecaondernemer erachter dat een werknemer geld uit de kassa heeft gestolen. De horecaondernemer denkt vervolgens bijna twee weken na of hij de werknemer wil ontslaan of alleen een waarschuwing wil geven. Uiteindelijk besluit hij de werknemer te ontslaan. Het ontslag voldoet dan niet aan de voorwaarde omdat er te lang is gewacht met het daadwerkelijke ontslaan op staande voet. Mocht de werknemer dit ontslag aanvechten, dan zal hij daarin waarschijnlijk succesvol zijn.

3.      De manier van mededelen

Je moet een werknemer laten weten waarom hij op staande voet is ontslagen. Daar heeft hij recht op. Het is namelijk zo dat je een werknemer ook de kans moet geven om het ontslag aan te kunnen vechten, mocht hij het er niet mee eens zijn.

Zorg ervoor dat de reden die je opgeeft goed geformuleerd is en geef die bij voorkeur eerst mondeling en vervolgens ook schriftelijk. Het is niet mogelijk om de aangegeven reden in een later stadium nog aan te passen of aan te vullen. Kies je woorden dus zorgvuldig!

Een ontslag op staande voet brief

Wil je een werknemer op staande voet ontslaan? Onze voorbeeldbrief ontslag op staande voet kan je helpen om alles goed op papier te hebben staan. Kun je juridisch advies gebruiken omtrent jouw specifieke situatie of wil je graag hulp bij het invullen van het document? Dan kan het TOPabonnement wat voor je zijn.

Blijf up-to-date met de laatste informatie

Meer lezen?